Puppy info

Pups zijn babys en zo  ga je ook met ze om. 

Een baby laat je niet huilen in de nacht. Een pup ook niet. 

 

Babys gaan niet naar gymnasium, hoeven nog  geen diploma's.... een pup ook niet.  

Dit geld voor ALLE pups! ongeacht hun ras

 

De pup, baby van moeder, is plotseling weg gemoeten uit zijn veilige thuisomgeving en weg bij zijn veilige en vertrouwde moeder waar hij bij in de buik heeft gezeten, waar hij door gebaard is, waar hij zijn leven aan dankt, waar hij gezoogd heeft en moeder die hem/haar grootgebracht heeft. 


De hechting (navelstreng, ook onzichtbaar) is altijd hecht. (onzichtbaar) 

De moeder baby \ hechting is uniek ook bij honden en andere dieren. 

 

Moeder dieren laten hun dieren nooit in de steek, tenzij ze weten dat ze er klaar voor zijn om het zelf aan te kunnen. Daar zorgt moeder voor.  Ook bij honden. 

 

Wij mensen grijpen te snel in in dit proces door de pup te vroeg bij zijn mamma weg te halen, voordat hij er in zijn natuurlijke proces aan toe is. 

Daarover schrijf ik ook in mijn puppy boek. 

 

De pup (en moeder, ouders) zouden enorm geholpen zijn wanneer wij mensen het natuurlijke proces niet zouden verstoren, forceren. Alles zou dat veel  gemakkelijker gaan!

 

 

NATUURLIJKE PROCES: 

 

het natuurlijke proces dat de pup afstand en afscheid (in die volgorde en niet andersom) neemt wanneer zowel moeder als pup eraan toe zijn.  gemiddeld is dat bij 11 a 12 weken. 

 

Wanneer je een pup "koopt" en de moeder, ouders en het natuurlijke proces eert dan is dat enorm liefdevol en het begin  van een goede start. 

Praktisch

Je zou bijvoorbeeld met degene die de pup "verhandelt" kunnen overleggen de pup bij moeder blijft tot 12 weken en dat je in de tussentijd de ruimte krijgt om binding met de pup op te bouwen en ook moeder te laten kennis maken met jou. 

 

Het is ook heel erg fijn wanneer de pup een keer mee naar zijn nieuwe thuis gaat (evt onder begeleiding van moeder/ouders, en weer terug naar zijn veilige omgeving gaat.

 

Als dat niet kan, overleg dan dat de pup enkele dagen en weken, met regelmaat, nadat hij bij jou is, moeder weer kan opzoeken waar hij vandaan komt. Dan weet de pup dat moeder er nog is en dat draagt bij aan veiligheid. Alle pups missen moeder en hebben in het begin heimwee. Ook naar hun broertjes en zusjes. Hiermee is hun immuunsysteem al in de war, de eerste stress geboren.  Niet nodig.  

 

Je investeert hiermee in de komende 15 jaar in levensgeluk, een stabiele basis, veel minder stress en een goede gezondheid (ook voor moeder) 

meer tips om trauma en stress te voorkomen en veiligheid op te bouwen

  1. Laat de pup de eerste weken NIET alleen slapen. Slaap bij hem op de matras of neem hem mee in je bed. En laat hem wennen. De lichaamswarmte geeft vertrouwen, veiligheid en maakt gelukshormonen aan. Die heeft hij hard nodig. 

 

Wanneer de pup op zijn tempo veiligheid kan ervaren en opbouwen is dat de basis voor stabiliteit en zelfvertrouwen en om straks in vertrouwen goed jou weg te laten gaan en alleen te zijn zonder het gevoel te hebben achter gelaten te worden.

 

2.Laat de pup minimaal 20 uur slapen. Hij heeft veel emoties en veranderingen te verwerken. Dat  gaat het beste in slaap. Kan hij niet slapen? Dan heeft hij honger, niet de goede voeding, teveel emoties die hij niet geregeld krijgt, of hij mist moeder en zijn echte thuis. 

Een pup is een godsgeschenk voor ons zo leuk! zo welkom! Laten we moeder en de pup eren door ook met hun rekening te houden. Zonder moeder en vader-  geen pup.

We kunnen hun ZO DANKBAAR ZIJN!


Mijn ervaring is, dat bovenstaande zeker haalbaar is, wanneer het bespreekbaar gemaakt wordt. Dat is uiteraard soms een drempel, maar de moeite waard. 

 

Ik heb gezien hoe enorm positief dit bij de pup doorwerkt, op zijn emotionele en lichamelijke welzijn en hoe de pup in de wereld staat. Veel opener, met veel meer zelfvertrouwen en geluk in zijn ogen. Dat gun je toch iedere pup en hond....

 

Trouwens ook leuk als pappa en mamma op bezoek komen voor de pup.. ze zijn dan totaal onderste boven van geluk en het lijkt op een hereniging van "all you need is love"

 

het getuige zijn van dat geluk en die vreugde van een weerzien tussen pup en moeder- ouders:.....bij mij vloeien dan de tranen....

 

Ik zie dan hoe belangrijk dat is.