Bij trauma komt het lichaam in een fight- freeze- flight response. 

Het is een gevoel van overleven. 

 

het lichaam helpt hierbij door heel veel stresshormomen (adrenaline en cortisol) aan te maken zodat de hond HEEL SNEL kan reageren om zijn leven te redden. 

 

Deze hormonen en dat systeem ligt altijd ten grondslag aan het agressieve gedrag van honden.  Zeker honden die snel uitvallen. Het is pure verdediging ook al is het, in onze ogen, niet realistisch. 


Voor de hond wel!  Hij heeft nog de schrik in zijn lijf van -toen-.  En zijn veiligheidsgevoel heeft nog niet kunnen herstellen. 

 

Daarom is er EMDR. hiermee wordt de gebeurtenis herbeleefd- van toen- en een soort van door de hersenen 'geherprogrammeerd' waardoor het hele zenuwstelsel meer rust kan vinden en de geprogrammeerde herinneringen meer neutraal en meer op afstand kunnen komen. 

 

Met deze techniek, die ik toepas bij honden, en dat is uniek!  help jij je hond om meer innerlijke rust te vinden en uit die FIGHT FLIGHT EN FREEZE stress respons te komen. 

 

Anders blijft hij daarin zitten, ook al is hij in de tegenwoordige tijd allang weer "veilig".

 

Hondentraining helpt daarbij niet. Hij reageert immers vanuit een stressrespons. Door te trainen, zeg door te studeren en in te spannen, wordt de stress respons enkel geactiveerd en versterkt. 

 

Ontspanning, veel liefde, geduld en begrip en rust en een goede begeleiding zijn de kernwoorden om de hond te kunnen helpen om  trauma, pijn te kunnen transformeren naar nieuwe levenskracht en geluk! 

 

In ontspanning kunnen stress hormonen zakken (duurt lang zonder hulp)

door voor de hond zijn gevoel- veilige omstandigheden te creëren help je de hond hiermee

geluks hormomen krijgen zo een kans om het voortouw te nemen. 

Denk aan serotonine - oxytocine- e.a.

 

Dus weer niet bang het niet goed te doen voor je hond als je wandelingen overslaat. Vindt hij het (te) spannend buiten? sla het over. De hond, zijn gezondheid, zijn weerstand en geestelijke veerkracht, is er super blij mee!