Essentiële waarden

VEILIGHEID - RESPECT- vrijheid- NATUUR

Iedere hond (en mens!) is op zijn mooist wanneer hij gewoon zichzelf kan zijn.

 

 

Helena is van mening dat zich veilig, vrij en blij voelen in het leven het allerbelangrijkste is voor een hond en mens. 

 

Om zich veilig, vrij en blij te voelen is het nodig dat er begrip is, de hond zich begrepen voelt en zijn gezien en gerespecteerd worden. Dat is de absolute basis en geeft verbinding en een gevoel van harmonie en verbondenheid. 

 

Alleen wanneer er een innerlijk gevoel van veiligheid is, is het mogelijk te ontspannen, diep te slapen en levensvreugde te ervaren, onbezorgd te zijn en te genieten. Geluk te ervaren. 

 

Hierdoor dalen stress en stress hormonen, en komt er ruimte vrij voor de aanmaak van  gelukshormonen die verbinding, vertrouwen en vreugde stimuleren (o.a. Oxytocine)

 

Helena doet er alles aan om het gedrag en de emotionele beleving van de hond te vertalen naar praktisch Nederlands dat voor ieder mens verstaanbaar is. 

 

Wanneer de hond dat veilige gevoel heeft en van zijn familie krijgt, zal hij optimaal blij en stralend door het leven kan gaan. En zich geliefd en gezond voelen. 

 

Helena helpt  om die  veilige en vertrouwde ervaring,  zelfstandig zo goed mogelijk aan de hond te kunnen geven. 

    

 

 

 

  RESPECT


Alle honden verdienen respect voor hun persoonlijkheid en karakter
Wat wij ras noemen is niet hun persoonlijkheid, ook niet hun karakter.  Het is een naam die wij verzonnen hebben net als dat wij man en vrouw of kind of neger of blank zijn.  Het is een indeling op basis  van categorieën. Dat is niet wie de hond is. 

 

Zijn persoonlijkheid is wie hij is.  Die zegt alles over hem.   Geen enkele hond moet strenger aangepakt worden, of meer wandelen vanwege zijn "ras".  

 

VRIJHEID

 

Alle honden hebben het recht op vrije keuze en vrijheid. 

Dressuur en gehoorzaamheid ontnemen hem dit en is feitelijk in strijd met zijn geboorterecht .

 

Goed en objectief feitelijk bekeken hebben alle honden het geboorte en levensrecht om zelf te beschikken over hun eigen leven en eigen keuzes te maken, hoe klein ook. 

 

Dat stimuleert zelfvertrouwen, verbinding. Veiligheid, evenwichtigheid en balans.  

 

Vrijheid is ook begrepen worden door de ander. Dat lucht op. 

 

Het is mooi te herkennen hoe de hond zijn boosheid uit, zijn verdriet en zijn vreugde. Vaak anders dan gedacht wordt of geleerd is

 

Hem die vrijheid, ruimte  gunnen, geven. Dat houdt hem, net als bij mensen gezond.  emoties onderdrukken gaat even goed maar eist op den duur zijn tol. Dat willen wij liever voorkomen. 

NATUUR

 

De hond in de natuur is de hond op zijn best!

De hond zijn natuur is PRACHTIG GENIETEN 🌻💕🌻

 

EEN HOND KAN ZO GENIETEN VAN DE NATUUR. 

 

En t is zo heerlijk daarvan mee te genieten

 

Het ruiken aan een grasspriet, een blaadje. Het doet hem.goed. 

 

Maar ook samen thuis zijn, relaxen is natuur.  

 

Zijn natuurlijke aard is onbezorgd zijn, samen zijn, in de natuur zijn, geuren opdoen, plezier maken, samen op avontuur, knuffelen, samen slapen....

, in het gras rollen of liggen, af en toe eens heerlijk de pootjes strekken en lekker rennen (gek doen) in alle vrijheid.

    

Geen moeilijke regels, gewoon zichzelf zijn.